Onschuldig bosje blommen

“Bloemen houden van mensen. Haal ze in huis.” Voor wie al wat langer meedraait op dees aardkloot een bekende reclameslogan van de bloemenbranche. Ooit werd ie afgeschaft en vervangen door “Gek op bloemen”, maar dat is nooit echt aangeslagen. Ik ben gek op bloemen, de kleuren en de geuren, maar niet op die opgekweekte en afgesneden exemplaren die je ten dode opgeschreven in een vaasje moet zetten. Ik vind dat weinig feestelijk en het heeft helemaal niks met natuur te maken.

In de Nederlandse bloemenwereld gaat veel geld om, miljarden, want heel veel mensen wereldwijd, willen graag een bosje in huis hebben. Misschien heeft u er afgelopen Valentijnsdag ook nog menig eurootje aan besteed. Maar waaraan gaf u uw geld dan uit?

Aan een bos bloemen die er perfect uitzag waarschijnlijk. Bloemen en bladeren tip top in orde. En u dacht dat dat zomaar zo groeide? Helaas, ik moet u uit uw droom helpen: als u een bos bloemen krijgt/geeft, is de kans groot dat daar veertig verschillende gifstoffen in zitten. Je ziet een prachtige buitenkant in bijzondere kleuren en vormen, maar wat je niet ziet en toch gratis meeneemt in een onschuldig lijkend bosje blommen is een cocktail van bestrijdingsmiddelen.

Zeker waar het bloemen betreft die buiten de EU zijn gekweekt en dat gaat om enorme hoeveelheden. Volgens onderzoek zijn sommige bossen zo giftig dat ze niet thuishoren in de gft-bak. Het is bijna chemisch afval.

Wat doet dat met ons als ontvanger, met de bodem, het water en de biodiversiteit? En niet te vergeten met de mensen die werken in de bloemenkwekerij? En wat dacht u van de klimaatimpact wanneer bloemen moeten worden opgekweekt in energieslurpende kassen, of vanuit Afrika of Zuid-Amerika moeten worden ingevlogen?

Zijn er milieuvriendelijke alternatieven? Gelukkig wel. Steeds meer bloemenverkopers bieden biologische bloemen aan die passend zijn voor de tijd van het jaar en gekweekt zijn zonder pesticiden of kunstmest. Op www.keurmerkenwijzer. nl/overzicht/bloemen-en-tuin van Milieu Centraal vindt u een overzicht van bloemen met een groen keurmerk.

Vraag er ook naar bij uw lokale bloemenboer. Hoe vaker zij de vraag krijgen, hoe eerder ze geneigd zijn zelf ook over te stappen naar gifvrije bloemen. Kunt u meteen aangeven dat u ook niet gediend ben van al die plastic folie waarmee ze hun bloemen inpakken. Totaal onnodig vervuilend en verspillend.

Geef mij maar bloemen die gewoon in de tuin staan of in de natuur. Beter voor mens en milieu.