Overzicht
Aangesloten initiatieven
Bij Bewust aan de Kust hebben we een grote verscheidenheid aan aangesloten initiatieven.
Op deze pagina geven we het overzicht van aangesloten partijen. Deze partijen komen bijeen om gezamenlijk in Katwijk meer teweeg te brengen op het gebied van Duurzaamheid.
Thema: Plastic
Stichting Coast Busters
Ontwikkelt en ondersteunt initiatieven ter bestrijding van de Plastic Soep.
Ontwikkelt en ondersteunt initiatieven ter bestrijding van de Plastic Soep. Faciliteren projecten waaraan burgers, ondernemers en overheden kunnen deelnemen en zo bij kunnen dragen aan een vermindering van het afvalprobleem, met name (plastic) zwerfafval.
Louis van Schie – Penningmeester
Bezoek de website: www.coastbusters.nl
Jutters katwijk
Initiatief om gezamenlijk het strand op te ruimen van zwerfafval.
Naast onze doelstelling om mensen bewust te maken van de bedreiging van de plastic soep voor de mens, bereiken we er natuurlijk ook mee dat het Katwijkse strand er schoner bij ligt, dan zonder onze jutacties. En het geeft een goed gevoel dat je bij ieder stukje dat je opraapt kunt zeggen: “zo, dat vormt geen bedreiging meer voor de vogels, vissen, zeehonden en al het andere leven in zee”.
Louis van Schie – Voorzitter
Bezoek de website: www.jutterskatwijk.nl
Thema: Natuur & biodiversiteit
Steenbreek Katwijk
Kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving.
Steeds meer mensen kiezen voor een verharde of betegelde plaats. Lekker praktisch maar slecht voor de natuur dus ook voor ons. Minder groen betekent minder vlinders en andere insecten met als grootste verliezer de bij, dus eigenlijk Wij.
Peter van Duijvenboden – Voorzitter
Bezoek de website: www.steenbreekkatwijk.nl
natuurcentrum katwijk
Natuurcentrum Katwijk wil bezoekers informeren over de schoonheid en de staat van de natuur in en rondom Katwijk.
Natuurcentrum Katwijk is een non-profit organisatie die zich inzet voor de natuur in en om Katwijk. Wij zijn in 2015 gestart door een groep enthousiaste vrijwilligers om jong en oud te inspireren, zodat het natuur- en milieubewustzijn groter wordt. Onze bezoekers kunnen inwoners van Katwijk en omgeving zijn, bijvoorbeeld schoolklassen en toeristen. Die kunnen ons bezoeken in ons fysieke centrum in Katwijk aan Zee. Op de website en ook door deelname aan onze activiteiten.
Caroline Koiter en Arjan van Egmond – (mede)voorzitters
Bezoek de website: www.natuurcentrumkatwijk.nl
Thema: Circulariteit
The Clothing Loop
De ketting kledingruil is een laagdrempelig initiatief om kleding te ruilen met andere mensen in Katwijk.
Ruil, ga niet winkelen!
Duurzamer kleden? Je kast opruimen en anderen verrassen met de kleding die je niet meer draagt? Je garderobe opfleuren zonder een cent uit te geven? Of gewoon in contact komen met mensen in je buurt? Zoek niet verder! De ketting kledingruil is een laagdrempelig initiatief om kleding te ruilen met andere mensen in je buurt of wijk. Het is leuk, het is gratis, het is duurzaam!
Esmée Messemaker – initiatiefnemer en beheerder van de ketting in Katwijk
Bezoek de website: www.clothingloop.org
Thema: Wonen
Tiny houses duinvallei
Tiny Houses Duinvallei, een zelfvoorziendende tiny house community in Katwijk.
Tiny Houses Duinvallei is een minidorpje met Tiny Houses in de gemeente Katwijk. Wij zijn een community van acht huishoudens met diverse gezinssamenstellingen en leeftijden.
In 2018 is op een braakliggend stuk grond een project gestart waar bewoners tien jaar lang een plaats hebben voor hun eigen Tiny House. Tiny Houses Duinvallei is onderdeel van een initiatief van de gemeente waar verschillende projecten de kans krijgen om de wijk te vergroenen.
Esther van Egmond en Steven Bulk – bewoners Tiny Houses Duinvallei
Bezoek de website: www.tinyhousesduinvallei.nl
Thema: Gezond en bewust leven
fietsersbond katwijk
De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is. Dat doen we al meer dan veertig jaar, omdat we geloven dat fietsen overal goed voor is
Iedereen kan meehelpen onze leefomgeving schoner, fleuriger en vriendelijker te maken. Laten we samen de schouders eronder zetten. Hoe? Pak voor boodschappen of een bezoekje in het dorp wat vaker de fiets of ga lopen en laat de auto staan. Beter voor het milieu en zeker voor je eigen gezondheid en welbevinden.
Saskia Taat-Piena – Lid Fietsersbond
Bezoek de website: www.leiden.fietsersbond.nl/katwijk
lief initiatief
Twee moeders die transitie naar een duurzame, circulaire, regeneratieve, pro-active en liefdevolle samenleving stimuleren voor een betere toekomst.
Twee moeders die transitie naar een duurzame, circulaire, regeneratieve, pro-active en liefdevolle samenleving stimuleren voor een betere toekomst. Volg ons op Twitter en Facebook en blijf op de hoogte van wat er speelt op het gebied van duurzaamheid en lief zijn voor elkaar.
Jet Parlevliet – initiatiefnemer
Bezoek de Twitter pagina: www.twitter.com/fcollectief
Mini Voedselbos Katwijk
Komt hier jouw initiatief?
Bewust aan de Kust wil ook jou betrekken bij de
kracht van die collectiviteit. Activeer jezelf en
doe mee. Lees het manifest
Ook jouw initiatief kan hier komen te staan.
Laat ons weten wat jouw initiatief is.
Mail naar info@bewustaandekust.nl
Saskia Taat-Piena
Iedereen kan meehelpen onze leefomgeving schoner, fleuriger en vriendelijker te maken. Laten we samen de schouders eronder zetten. Hoe? Pak voor boodschappen of een bezoekje in het dorp wat vaker de fiets of ga lopen en laat de auto staan. Beter voor het milieu en zeker voor je eigen gezondheid en welbevinden.
Jutters Katwijk
Naast onze doelstelling om mensen bewust te maken van de bedreiging van de plastic soep voor de mens, bereiken we er natuurlijk ook mee dat het Katwijkse strand er schoner bij ligt, dan zonder onze jutacties. En het geeft een goed gevoel dat je bij ieder stukje dat je opraapt kunt zeggen: “zo, dat vormt geen bedreiging meer voor de vogels, vissen, zeehonden en al het andere leven in zee”.
Erik Vegt
bewust aan de kust
Ons team
Nog meer in katwijk
Naast het team van initiatief leden hebben we ook onze supporters die we graag uitlichten. Door het tekenen van het manifest wordt jij een supporter van Bewust aan de Kust.
Ook zijn er veel instanties bezig met verduurzaming. Ontdek hier alle verhalen!
De gevolgen van klimaatverandering laten niemand onberoerd. Maar wat kan een school ermee? De Rehobothschool vond zichzelf opnieuw uit als Groene School. ‘We hebben een opdracht om de aarde te bewerken en te bewaren.’ Ze doen dit door drie verschillende actie te ondernemen, de wereldoriëntatie, een projectweek en de Tiny Forest.
Wereldoriëntatie
De nieuwe urentabel bevat groen onderwijs van groep 1 tot en met groep 8. Ruim 50% van de urentabel is gevuld met uren voor rekenen, taal en lezen. De rest is voor de andere vakken, waarbij groen onderwijs onder Wereldoriëntatie valt.
Projectweek
Twee keer per jaar staat Groen centraal tijdens een projectweek voor alle leerlingen. ‘We houden het zo eenvoudig mogelijk, door onder andere aan te sluiten bij lopende initiatieven, zoals de Kinderboekenweek met het thema Gi-Ga-Groen!’ De laatste projectweek ging over afval scheiden en recyclen. ‘De scholen die bij ons willen aanhaken, kunnen dat doen. We zetten alle informatie over het project op onze website, zodat iedereen kan zien wat we aan het doen zijn.’
Tiny Forest
‘Tijdens een plantdag mochten alle leerlingen iets planten. Nu ligt de school aan alle kanten in het groen.’ De mogelijkheden van dit kleine bos zijn eindeloos. De rangers uit groep 6 zorgen voor het onderhoud. Het IVN gaf tips voor speciale lessen over kleine beestjes en bijzondere plantjes.
Climatechange? Be the change! Dat is de slogan waarmee de Rehobothschool Groene School wil zijn. De aarde bewerken en bewaren, begint bij jezelf. Dichtbij huis en ook op school. Zo kunnen leerlingen uit groep 1 al lessen volgen in het Tiny Forest en wordt groep 8 uitgedaagd om het gft-afval tot 0 te reduceren. ‘Met het project Groene School ervaren ze dat ze zelf het verschil kunnen maken.’
Rehobothschool
Lese meer: https://www.rehobothschool-katwijk.nl/pagina/441623/Groene+School
“Met trots laat ik zien waar ik mij voor inzet de komende jaren. Mijn naam is Erik Vegt en ik onderschrijf dit manifest en ben onderdeel van dit collectief. Nu vooral op lokaal niveau, en later misschien verder. Inspireren tot anders denken is waar het over gaat. Want mijn beeld van, ook onze directe omgeving, is dat we er een grote zooi van hebben gemaakt. Ja ik ook. Dat begint al thuis met het kopen van rommel en dus afval. De vuilnisbak zit vol met spullen die ik koop om weg te gooien. dat moet anders. Overdaad op gebied van energie verbruik en reis middelen. Ik heb om te reizen de LEF ontwikkeld (zie foto). Mijn eigen duurzame huis gebouwd. En nu ben ik bezig met het ontwerp van een elektrisch aluminium pleziervaartuig. En er staat nog veel meer op stapel. Denk aan: het realiseren van een straat zonder auto’s. Een straat waarin elkaar ontmoeten weer centraal staat. Als park ingericht met schuilplekken, met daarop zonnepanelen en een kleine windmolen, tegen de regen. En een fietspad slingerend daar doorheen. Zie je het al voor je? Doe je mee?”
Erik Vegt
Supporter Bewust aan de Kust.