10 tot en met 15 oktober 2022

Katwijkse duurzaam-heidsweek

Van 10 t/m 15 oktober 2022 vond voor de eerste keer de Katwijkse Duurzaamheidsweek plaats. Tijdens deze week lieten de duurzame koplopers en actieve organisaties op dit gebied zien wat ze zoal doen om Katwijk een stukje mooier te maken. Aan de hand van verschillende themadagen is er een uitgebreid programma in deze week, met voor ieder wat wils. 

zoals vermeld op

Eerste Katwijkse Duurzaamheids-week zit er weer op

Katwijk kijkt terug op een zeer geslaagde, eerste editie van De Katwijkse Duurzaamheidsweek van 10 tot en met 15 oktober. Deze week stond volledig in het teken van duurzaamheid.

En dat in de breedste zin van het woord; over het vergroenen van de tuinen tot biobased en circulair bouwen. Van heerlijk vegan gebak tot een kijkje bij de Limes Bubble Barrier die voorkomt dat zwerfafval de zee in drijft. En meer…

Bevlogen en enthousiaste koplopers 

Er gebeurt al veel in Katwijk op dit gebied, en dat mag gezien en gehoord worden. Tal van initiatieven, projecten, organisaties en vrijwilligers zetten zich in om de gemeente Katwijk mooier, groener en duurzamer te maken. Zo kwam het dat de initiatiefnemers van deze week, Katwijks Collectief Bewust aan De Kust, in totaal meer dan 50 activiteiten wisten te verzamelen om deze week te vullen. Allemaal activiteiten van bevlogen, enthousiaste koplopers op het gebied van duurzaamheid. 

Trots op het programma

Anke Schüttemeyer van Bewust aan de Kust: “Terugblikkend zijn wij trots op het grote programma van de Katwijkse duurzaamheidsweek. Er waren talloze gesprekken met inwoners over duurzaamheid, over hoe wij omgaan met het milieu en ook over hoe mensen zelf kunnen besparen en wat zij zelf kunnen doen. Ook kregen wij berichten van andere organisaties en bedrijven, dat zij tijdens de week aandacht aan het thema duurzaamheid hebben besteed. Door gesprekken te voeren, lunch menu’s te veranderen en de discussie met collega’s aan te gaan. Hier doen wij het voor!”

In gesprek met inwoners

Ook de wethouders kwamen her en der een kijkje nemen om het gesprek aan te gaan met de inwoners en de deelnemende organisaties en initiatieven. Dit geeft hen weer een goed beeld van wat er speelt in hun gemeente én ook op wat er al gedaan wordt vanuit de inwoners. Hier zit veel energie en dat smaakt naar meer!

De Groene Uitdaging
18-10-2022

Inhoudelijke lezingen

Interessante sprekers

Er hebben 4 lezingen plaatsgevonden gedurende de duurzaamheidsweek die we graag uitlichten: 

Lezing Jaap Tielbeke
Jaap Tielbeke is klimaatjournalist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schreef de boeken Een beter milieu begint niet bij jezelf (2020) en We waren gewaarschuwd (2022). Hij komt speciaal voor de Katwijkse Duurzaamheidsweek naar de Bibliotheek.

Lezing ‘Zwerfinator’ Dirk Groot
Dirk Groot vertelt over de reis die hij maakt sinds hij zwerfafval raapt. Hij zette zwerfafval landelijk op de kaart en werd nr. 1 in de Duurzame 100 van Trouw. Sindsdien voert hij vernieuwende campagnes en doet hij onderzoeken voor bedrijven en overheden om ze te helpen hun zwerfafval problematiek te doorgronden en gericht aan te pakken.

Lezing Marc Siepman: Over permacultuur, biodiversiteit, bodem en de geefeconomie
Marc vertelt over het belang van biomassa voor een gezonde, levende bodem en de rest van de biodiversiteit. Met name het belang van schimmels voor de gezondheid van de gehele biosfeer wordt de laatste jaren steeds duidelijker, dus voor deze wonderlijke organismen is ruim aandacht.

Lezing Norbert Schotte – Transitiemaker
Norbert Schotte is een maatschappelijk gedreven en bevlogen transitiemaker met ruim 15 jaar ervaring in de bouwsector en een grote drive om mensen en bedrijven te helpen om de noodzakelijke transitie in de bouwsector te versnellen.

903_jaap_tielbeke

Terugblik

Hoe kijken we terug op de eerste duurzaamheidsweek in Katwijk.

“Het was een prachtige eerste editie van de Katwijkse duurzaamheidsweek en we hopen op een vervolg volgend jaar”

Anke Schüttemeyer

Organisatie duurzaamheidsweek

“Met op elke dag een ander thema zoals Energie, Duurzame Mobiliteit, Klimaat(adaptatie) en Circulaire economie kunt u kennismaken met wat Katwijk op het gebied van duurzaamheid te bieden heeft. En dat is heel wat!”

Sonny Spek

Wethouder Duurzaamheid

het vervolg

Na een succesvolle eerste editie van de duurzaamheidsweek zijn wij ons aan het voorbereiden op een vervolg. 

Hou de website in de gaten om updates te ontvangen over onze plannen voor 2023.

Wil je bijdragen aan deze week als deelnemer, spreker, partner, sponsor of op een andere manier, neem contact met ons op.