Allemaal beestjes…

Een paar weken geleden toen de zon achter de wolken vandaan kwam, zat ik een heerlijk bakkie te doen bij een katwijkse strandtent. Naast mij zaten twee mannen van middelbare leeftijd te converseren. Nu ben ik nogal nieuwsgierig van aard dus ik legde mijn oor te luisteren. Het gesprek ging ongeveer als volgt:


Meneer 1: “Wat een weer, iet tan?”.
Meneer 2: “Wat tan! Aendeluk een béétje zun”. (hier houdt de Katwijkse vertaling op, invullen naar eigen behoefte)
Meneer 1: “Nou, wat een gezeur over die beestjes trouwens”.
Meneer 2: “Beestjes?”.
Meneer 1: “Ja, over dat het steeds warmer wordt en die beestjes, bijen, vlinders, insectensoorten enzo dan doodgaan”.
Meneer 2: “Oja, nou, zo overdreven joh. De sabeltandtijger is toch ook uitgestorven, die missen we toch ook niet?”.

Enfin, zo ging het nog een tijdje door terwijl ik aan mijn koffie met havermelk nipte. Het zette mij aan het denken want, alhoewel het voor mij meer dan logisch is dat we ‘die beestjes’ nodig hebben voor onze overleving, dringt het blijkbaar nog niet helemaal door bij een deel van de mensheid. De Bij, die de bloem van een courgette plant bevrucht, zorgt ervoor dat een courgette gaat groeien. Een vlinder idem dito. Het ecosysteem is onlosmakelijk verbonden met ons als mens.

Persoonlijk ben ik mij daar steeds bewuster van geworden nu ik een tuin en moestuin ter beschikking heb. Door voor mijn leefomgeving te zorgen, ben ik meer betrokken bij alles wat leeft en ontwikkel ik steeds meer respect en ontzag. Mede daarom een oproep aan u, lezer: vergeet het belang van de beestjes niet want alle kleine bee(-s)tjes helpen.

Nieuwsgierig geworden over hoe wij zorgen voor een optimale biodiversiteit? Kom dan gerust eens kijken bij ons park in de tiny house community. Daarnaast kunt u met de bewoners in gesprek tijdens het koffie-buurtje elke eerste zaterdag van de maand van 11.00-13.00 uur