Ze zijn terug! De plastic rozen!

“Met flink veel glas dan kun je zien hoe of het bankstel staat bij Mien en haar dressoir met plastic rozen…” Dit is een stukje tekst uit een liedje van Wim Sonneveld uit 1974. Onbekend voor de jeugd, maar nog steeds actueel. Google het maar, het is een prachtig liedje waarin de verandering van een dorp uit zijn jeugd wordt beschreven, en waaruit blijkt dat verandering niet altijd verbetering betekent.

Het punt is dat Sonneveld in die tijd al (terecht) viel over die plastic rozen. Het was toen een hype, hartstikke handig toch? Geen water geven, ze kostten maar een keer geld en je had er jaren plezier van. Mooi toch ? NEE DUS! Tegenwoordig weten we allemaal hoe vervuilend plastic is, het lukt nog niet om het helemaal uit te bannen maar we zijn goed bezig met gescheiden afvalverwerking. We hebben nog een lange weg te gaan, “maar we zijn op de goede weg”, zoals Sonneveld ook zong. O echt? NEE DUS! Want er is een nieuwe hype gaande, de plastic klimplant.

Zo zie je in de winkel van Holland&Bar- rett (deze keten beschrijft zichzelf als “gezondheidswinkel”) groene wanden van plastic klimop. Groen, want groen is gezond. Ja klopt, maar dan hebben we het over natuurlijk groen. De Russische eigenaar van deze keten slaapt er trouwens geen nacht minder om.

Ook bij particulieren zie je steeds meer plastic bloemenslingers en -klimop aan de woning hangen. Het wordt een echt mode dingetje. Dat de paarse sering van zo’n plastic plant met het jaar meer kleur verliest door wind en regen, maakt blijkbaar niets uit. Hij wordt vanzelf wit, en witte seringen bestaan ook in de natuur, toch? Nou dan. Dit laatste weet ik zeker omdat ik ook een witte sering heb in mijn tuintje, maar dan wel een echte, vol in de knop op dit mo- ment, net zoals ook mijn klimhortensia tegen de muur.

Ok mensen, het kan dus anders. Plant gewoon een stekje, geef in het begin water en wanneer de plant zelf wortels heeft gemaakt hoeft u niets meer te doen, alleen jaarlijks wat bijknippen. Hulp nodig? Stap met uw vraag naar een tuincentrum of naar onze site steenbreekkatwijk.nl.