Geveltuintjesdag in Katwijk aan den Rijn

Heeft u dat ook altijd? Dat u met de eerste sneeuwklokjes, krokussen en narcissen de voorjaarskriebels krijgt en aan de slag wilt met kleur in de tuin of op het balkon? Ik in ieder geval wel! En zeker nu we er in de maand februari nog even stevig van langs kregen van Koning Winter. Even voelden we weer wat winter was. Het leverde plaatjes op die we bijna vergeten waren: sneeuwpoppen maken, sleetje rijden in de duinen, schaatsen op de vijvers in de wijk of op de meertjes in de duinen, zelfs op de Rijn kon er worden geschaatst! Het was een week om nooit te vergeten!

Maar net zo snel als die winter was gekomen, was hij ook weer verdwenen. En toen waren ze er ineens: de voorjaarskriebels. De vrolijke kleuren van krokussen en narcissen geven ons energie. We komen in actie om onze omgeving kleur te geven. We verlangen naar een kopje koffie in de zon op terras of balkon, terwijl we genieten van de bloemetjes en de bijtjes. Weg met die donkere, koude dagen, op naar de lente! De wijkraad in Katwijk aan den Rijn vindt dat ook. Zij hebben afgelopen winter niet stilgezeten maar nagedacht over hoe we onze buitenruimte nog kleuriger en vrolijker kunnen maken. Daarom hebben zij de geveltuintjesdag bedacht. Op donderdag 15 april, vanaf 14.00 uur ontvangen inwoners Katwijk aan den Rijn bij tuincentrum de Uiver een waardebon waarvoor zij diezelfde dag planten kunnen kopen voor de aanleg van een geveltuintje bij hun huis of het beplanten van een boomspiegel in hun straat. Dat kan een heel vrolijke, kleurige boel worden de komende zomer en nog vele zomers daarna. En niet alleen die vrolijkheid en kleur is belangrijk: als u meedoet draagt u bij aan de vergroening van de leefomgeving die, we blijven het zeggen, van groot belang is voor onze gezondheid. Dus grijp uw kans en zorg dat u er bij bent op 15 april! En om teleurstellingen te voorkomen nog even een paar tips: bedenk van te voren of het aan te leggen tuintje of boomspiegel in de zon, schaduw of halfschaduw ligt en kies vaste planten uit (die komen elk jaar terug) die op die plek gedijen. Graaf een ruim plantgat, vul het voor de helft met potgrond, vermeng dit met de bestaande grond en laat de planten eerst tien minuten borrelen in een emmer water, zodat ze goed vochtig de grond in gaan. Na het planten de grond goed aandrukken en de eerstkomende tijd regelmatig water geven zodat ze goed kunnen aanslaan.

Een vrolijke, groene zomer gewenst! Meer informatie kunt u vinden in de regionale nieuwsbladen en op social media.