Laten we stoppen met afval kopen

Wanneer we maar eens kunnen inschatten hoeveel huisvuil we produceren met z’n allen, zouden we ons er misschien iets drukker om maken. Dit dan buiten het financiële en extra moeite stukje. Want huisvuil produceren we allemaal. De 1 wat meer dan de ander. Veel is het zeker. Betalen zullen we moeten. En dat steeds meer. Dit begint al bij het kopen van het “huisvuil’, want ja dat is het toch wel. We kopen het onbewust om het dan direct of iets later gewoon weg te gooien. Voor dat weggooien moeten we binnenkort veel meer gaan betalen, want het loopt de spuigaten uit bij de huisvuilverwerking.

Dit alles opsommend, zou het nog wat zijn om misschien bij de inkoop eens een grote slag te slaan. En niet meer zeuren over de kosten en extra bakken en van alles om het maar de deur uit te krijgen voor weinig. En dan daarmee die achterafkosten en moeite ons ook te besparen. Dus aan de voorkant, wanneer we onze spullen kopen, dan het afval niet kopen. Maar ja, zo denken we niet natuurlijk. En de gemeente al helemaal niet. Een extra bak of 2, een verhoging van de afvalkosten verwerking en een hoop nutteloos gezeur is wat voorbijkomt. Maar hoe komt dat nou zo? Ik denk dat we er geen gevoel bij hebben wat we aan het doen zijn, we te veel geld hebben om rommel te kopen en niet nadenken over actie en gevolg.

Ken je die oude stalen 70 liter bak nog? Die was voldoende voor het wekelijkse afval, maar nu is vaak nog de 240Liter bak niet voldoende.

Gaat er een lichtje branden nu misschien? Mijn voorstel en dringende vraag aan de gemeente en burger is: Help ons geen afval te kopen. Zorg dat onzin producten, onzinverpakkingen, onzinverspilling en onzinkwaliteit niet meer gekocht kunnen worden. Stimuleer kwaliteit, denk eens na, wees innovatief en investeer daarin. Met voorlichting,
met voordoen, met opdragen. En kom niet terug met ‘dat kunnen we niet en is aan de hogere overheid’ etc. Doe bijvoorbeeld roestvast stalen of glazen producten i.p.v. geverfde stalen of plastic producten.

De gemeente rekent ons wel de verwerking aan, dus mogen wij de gemeente dan vragen om te zorgen dat het beter en anders gaat. Want extra bakken en andere verwerking is natuurlijk het paard achter de wagen spannen. Zullen we daar eens mee ophouden aub.