Wonen doen en willen we allemaal

Wonen doen en willen we allemaal. De 1 onder een brug en de ander in een kast van een huis. De verschillen zijn dus heel groot. Maar over het algemeen is het een huis voor 1 of meerdere personen. Nou wordt er hard geroepen dat er te weinig huizen zijn. Maar door wie eigenlijk? En waarom? En hoeveel van die partijen roepen dat? En om welk niveau woning gaat het eigenlijk? Allemaal vragen met een verscheidenheid aan antwoorden. En op veel vragen weten we het antwoord gewoon niet.

Mijn gedachte daarover is wel het volgende: De ruimte om te bouwen is beperkt. Dit in oppervlak en de vraag of het slim is. Dus zullen we misschien wel dit eens heel anders moeten gaan doen. Ik zie namelijk in mijn glazen bol een hele verschuiving in alles om ons heen de komende jaren. Minder vee, minder vlees, minder industrie, minder mensen, minder van alles dus. En dat minder kun je al zien wanneer je een ecodorp bezoekt. Daar is ruimte en leven op een ouderwetse dorpse manier vormgegeven zodat er voor iedereen een juiste plek is.

Een bekende van mij woont boven de poolcirkel. Daar is het lastig vertoeven. Weinig van alles maar gaaf en comfortabel. En knus. Met een groenten tuin aan de binnenzijde.

Dit is mooi voor zo’n onherbergzame plek. Maar deze manier van denken past ook in NL. Alleen zullen we er wel een keer mee moeten starten. Want 1 miljoen huizen erbij in NL, op de manier zoals het altijd ging, is natuurlijk gekken werk. Nu is de verdeling van woonoppervlak per persoon beroerd en de sociale verdeling nog slechter. Ja, met meer geld kun je meer grond kopen en groter regelen. En met minder geld niet. Maar daardoor gaat het nu juist zo fout. Dichterbij drukt Wassenaar de bebouwing richting Valkenburg dorp, waardoor de bebouwing aan deze kant gestapeld moet gaan worden. Dit met 5600 woningen. En daarna is het weer niet genoeg. Dit kan en moet beter. Dus laten we daarmee starten op voormalig vliegveld Valkenburg. De naam is er al: Valkenhorst. Nu nog de lange termijn slimheid.

Groet Erik, Verderkijker.