Beslagen ten ijs verduurzamen

De dagen worden guur, dikke jassen worden gepakt van de bovenste plank van de kleding kasten. We kruipen binnen achter het haardvuur met een fleece deken en een warme kop thee. Net als de natuur is de winter de tijd van terugtrekken, rust en klaarmaken voor een nieuwe lente. Het perfecte moment om thuis in de warmte te ontdekken hoe we duurzamer kunnen consumeren, om het nieuwe seizoen fris tegemoet te gaan.

Duurzamer consumeren wordt soms gezien als Pandora’s doos. Dit gevoel ken ik maar al te goed, 7 jaar geleden stond ik aan de startstreep van duurzaamheid en in de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over onze consumptie maatschappij. De finishlijn is nog niet bereikt, maar ik hoop jou te helpen om beslagen ten ijs de doos te openen en jouw route te starten.

Nu hoor ik het je vragen, hoe kan ik starten? ‘Minder’ is het sleutelwoord om in je achterhoofd te houden bij elk besluit wat je maakt. Minder consumeren, minder verpakking, minder grote afstanden voor verzending, minder kopen, ga zo maar door. Met minder komt ook grotere waardering voor wat je wel hebt.

Om niet overladen te worden in keuzes kun je jouw huis in stukjes op breken en per stukje verduurzamen. Kijk eens rond in de keuken, wat staat daar? Heb je alles nodig? Wat eet je? Welke schoonmaak producten gebruik je? Kun je duurzame alternatieven vinden? Google is je beste vriend. Leer daar over de impact van je huidige producten en ontdek welke alternatieven voor jou kunnen werken gericht op jouw behoeften.

Een nieuwe routine gevonden? Vervolg de weg naar je badkamer, kledingkast of een ander stukje van je huis. Zo heb je de ruimte om duurzame alternatieven te vinden, te experimenteren en uiteindelijk met een glimlach rond te lopen in huis zodra het zonnetje in het voorjaar naar binnen schijnt. Tips voor winkels als je écht wat nodig hebt zijn ecomondo, eco-logisch, WAAR en L’Epicerie of de ecologische winkel bij jou om de hoek. Onderzoek waar de producten worden geproduceerd, de herkomst en impact van de grondstoffen en het verpakkingsmateriaal met het minder principe in het achterhoofd.

Collectieven van Bewust aan de Kust zijn er om jou te helpen bij vragen die je hebt om duurzamer te consumeren. Van steenbreek voor de tuin, het voedselbos voor eten in je keuken en vele anderen. Hopelijk ontmoeten wij jou snel. Voor nu, vanuit ons hart, dankjewel voor je inzet voor een schonere toekomst.