Er groeit meer dan Helmgras in onze kustgebieden

Zoals u vorige week al kon lezen in deze krant werden er die week ca 100 vlinderstruiken gratis uitgedeeld aan geïnteresseerde inwoners van KRV, aangeboden door enthousiaste volkstuineigenaren. Wij van Steenbreek hadden dit gepland tussen 9-12 uur ‘-morgens en dit vooraf gemeld via sociale media, zoals dit weekblad, Facebook, RTV Katwijk en wat ik misschien nog ben vergeten. Kortom, je kunt er niet genoeg ruchtbaarheid aan geven dachten wij argeloos. Er stonden dus al mensen vanaf 8 uur!!! Hartstikke mooi natuurlijk maar helaas moesten wij ook veel mensen teleurstellen.

Maar, al doende leert men, zeggen ze in China en wij werden er alleen maar enthousiaster door. Kijkend naar volgend jaar (of komend najaar?) maar dan met nog meer stekken. Kunt u zolang niet wachten en hebt u ineens de groene geest gekregen? Dan heb ik hieronder een aantal planten voor u uitgekozen die speciaal worden aanbevolen voor de kustgebieden. Sterke, kleurige en geurige kustplanten dus. Hoezo hier groeit alleen helm?

 • Wilde Hyacinth
 • Lelietje der dalen
 • Teunisbloem
 • Geranium (klinkt ouderwets maar niks
  mis mee, gewoon een vrolijke, stevige
  bloeier)
 • Viooltjes
 • Slangenkruid
 • Phlox

Dit is maar een greep maar er zijn nog veel meer kustplanten die het goed in uw (gevel)tuin zullen doen. Oeps, vergeet bijna nog mijn favorieten, de heerlijk geurende tijm en lavendel. Als alles goed gaat zijn volgende week de winkels weer open en kunt u dus naar de tuincentra

Een tip: boomspiegel.

Boomspiegel, vreemd woord voor iets heel bekends, namelijk de ruimte om een boom in de straat. U mag dit zelf beplanten. Kijk wel uit bij grote bomen dat u de wortels niet beschadigt. Maak de grond een beetje los, strooi wat bloemzaad en daarna een laagje aarde en de buurt wordt een stuk gezelliger!