Stichting Coast Busters is een burgerinitiatief uit Katwijk dat zich inzet voor een zwerfplasticvrij milieu. De uitdagingen zijn duidelijk: overal ter wereld, van noord- tot zuidpool, op de hoogste bergen en in de diepste oceanen worden microplastics in grote hoeveelheden aangetroffen. Zwerfafval bestaat grotendeels ook uit plastic, óók blikjes en sigarettenfilters. Door slijtage van autobanden komt er ook kunststof (fijnstof) in de lucht, dat we inademen. Microplastics zit in onze voeding en in onze bloedbaan. Er is nog weinig bekend over de eventuele schadelijke effecten daarvan.
Aanvankelijk was het de bedoeling per 1 januari statiegeld op blikjes in te voeren, maar men besloot er een grap van te maken. Na veel tegenstribbelen van de verpakkingsindustrie wordt er straks minimaal 15 cent statiegeld gerekend bij de aanschaf van een blikje water, frisdrank, bier of andere zwak-alcoholhoudende drank.
Statiegeldheffing op de kleine PET flesjes heeft geleid tot een reductie van meer dan 70% in het zwerfafval.
Mogen we dit ook bij de blikjes te verwachten? Het tegenstribbelen gaat namelijk nog even door omdat alléén onbeschadigde of licht gedeukte blikjes worden geaccepteerd bij het inleveren. Platte en zwaar beschadigde blikjes worden niet geaccepteerd.
De praktijk wijst uit dat de helft van de blikjes die we in het zwerfafval tegenkomen beschadigd zijn (49% om precies te zijn; bron: #zwerfinator). Kassa voor de supermarkten dus als de helft niet blijkt terug te komen. Maar laten we positief zijn. Misschien worden de blikjes minder ernstig toegetakeld als er statiegeld op zit en ze dus waarde krijgen. En misschien dat ooit de veroorzakers van dit type zwerfafval toch eens gaan inzien dat het niet slim is om plastic in het milieu te gooien (want er zit uiteraard plastic aan de binnenkant van blikjes en ook in drankkartons).
Waar zit hem nu nog meer de grap in? Welnu, zuivelproducten in plastic flesjes (bijvoorbeeld Chocomel en Fristi) zijn uitgezonderd van de statiegeldmaatregel. Waarom? Joost mag het weten. Op zuivel in blikjes komt dan weer wél statiegeld. Snapt u het nog? Ik lach me nu al een deuk en hoop dat we ooit komen tot verstand op oneindig en blik op nul.