Verbeter de wereld, begin bij jezelf??

Dik een halve eeuw waarschuwen wetenschappers wereldwijd dat de mens de planeet uitput. Ja, ons soort verstoort het natuurlijk evenwicht. We zijn rare zoogdieren: een zeer intelligente levensvorm maar tegelijkertijd erg dom bezig. Nou ja, we zijn nog opzoek naar de juiste balans zullen we maar zeggen. En dat geldt zeker ook voor mijzelf, u ook..?

Wees eerlijk, diep van binnen weten we allemaal wel wat goed is. Maar leuker, lekkerder en sneller is verleidelijk en trekt harder aan ons dan dat wat wijzer is. De hele dag door maken we keuzes: getouwtrek tussen verantwoord goed of lekker slecht doen. Als je de verleiding ziet en kan weerstaan dan ben je LIEF voor jezelf. Lief voor jezelf is meestal ook meteen lief voor de wereld om je heen. Eet vooral groente en fruit in plaats van vlees en snoepgoed. Ga met de fiets. Verminder je beeldschermtijd en ga lekker naar buiten. Wat goed is voor jou lichamelijke en geestelijke gezondheid is ook goed voor andere mensen, dieren en de natuur. Zo simpel is het echt.

Het motto: “verbeter de wereld, begin bij jezelf” sprak me altijd aan. Maar het gevoel dat mijn kleine goede bijdragen in het niet vallen bij de impact van grote vervuilende bedrijven ging aan me knagen. Heeft het dan wel zin wat ik doe? Bijvoorbeeld: kort douchen terwijl kostbaar zoet water in de industrie er doorheen wordt gejaagd. De grote vervuilers moeten veel meer doen hun schade te beperken. Maar natuurlijk hebben velen kleine beetjes bij elkaar ook impact! Kortom: doe wat je kan doen!

Denk aan: stemmen op een partij die het beste voorheeft met gezondheid van mens, dier en milieu. Je kan je stem ook nog anders gebruiken. Laat je horen, laat je zien, laat je informeren! Raak betrokken. Zet je handtekening onder een petitie, ga naar een demonstratie waar je de regering vraagt om de grote vervuilers niet meer te steunen. Geen struisvogel gedrag, geen excuses.

We moeten alle zeilen bijzetten om de wereld leefbaar te houden. Helaas zullen we ook dingen moeten accepteren. Zoals die windmolens in de Noordzee bijvoorbeeld die de eens zo rustgevende horizon vervuilen maar ze zijn nodig want we gebruiken (bijna) allemaal veel apparaten die stroom nodig hebben. Dus eigen schuld, dikke draaiende, ’s nachts roodflikkerende bulten aan de horizon.