Opjutters brengen vuurwerk van het strand naar de krant

Er kwamen veel emotionele reacties los naar aanleiding van ons artikel over het vele plastic vuurwerkafval dat wij op het strand vonden na Koningsdag. Veel toetsenbordhelden konden zich op Facebook weer volop uitleven. De discussie kan natuurlijk beter op inhoud worden gevoerd en met feiten onderbouwd. Bijvoorbeeld dat 1 kilogram strandzand nu al meer dan 500 deeltjes microplastic bevat.

Het was jammer dat de Katwijksche Post de meegestuurde foto niet bij het artikel plaatste. Beelden spreken soms meer dan woorden. Op de Facebookpagina van Alles over Katwijk werd zelfs een heel mooi kleurrijk plaatje geplaatst in plaats van de foto hiernaast die was meegezonden. Er lag echt véél meer plastic op het strand dan wat ‘klein vuil’ of de ‘paar handjes vol’ zoals de Pyrofreaks in hun reactie melden. De foto geeft maar een deel weer van het totaal.

De stelling in de Katwijksche Post lijkt mij ook wat onzorgvuldig gekozen. Deze had in dit kader beter kunnen luiden: ‘Gebruik van plastic houdend vuurwerk is een milieudelict’.

De Pyrofreaks stellen voorts dat zij niet aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de impact op het milieu, omdat er in opdracht van de OV Katwijk werd gehandeld en dat het opruimen door de gemeente dient te gebeuren. Daar hebben wij ons niet over uitgelaten.

De intentie is om discussie los te maken: waar liggen de grenzen in het belasten van het milieu? Wanneer geef je een vergunning af? Waar moet aan worden voldaan? Wordt dat nageleefd?

Tot slot bevestigen de Pyrofreaks dat het belangrijk is om te kijken naar manieren om de milieu-impact van vuurwerkshows verder te verminderen in de toekomst. Die mening delen wij. Verminderen mag dan nog geen afschaffen zijn, maar het draagt wel bij aan meer bewustwording en dat sluit mooi aan bij onze doelen. Zand erover.