Ze kwam vroeg dit jaar

Ze kwam vroeg dat jaar
omarmde en verwarmde
en dreef ons vol belofte
onze huizen uit
en wij, nog onbevangen en
onwetend van haar snode plannen

lieten ons betoveren, trokken blote jurken aan
en staken onze voeten in sandalen
onvermoeibaar en gedreven
wekte zij elke dag al vroeg de zon
die pas weer laat ging slapen
en wij, ontgoocheld en verbijsterd

vluchtten wij naar binnen waar we beschutting
zochten in oververhitte huizen en zweterige
bedden, smachtend wachtend op de regen die
zij niet had meegenomen….


de zomer

Bovenstaande tekst schreef ik in het najaar van 2022 nadat we drie op elkaar volgende, zinderende zomers hadden doorstaan. We droegen nauwelijks een jas, korte broeken en rokjes bepaalden het straatbeeld en de enige verkoeling die we konden vinden was in een bos of aan zee onder een parasol met de voeten in het water. Verschillende keren lag ik zelfs languit op de koude tegelvloer in de keuken om af te koelen.

Ik weet het, niet iedereen is het met me eens. Er zijn mensen die elke zomer naar zuidelijke landen trekken en het daar weken lang uithouden aan zonnige, zinderende stranden. Maar hoe lang duurt het voordat het die hitteminners het hier toch ook te heet onder de voeten wordt?

Afgelopen zomers waren de airco’s en ventilatoren niet aan te slepen want lekker slapen in een kamer waar de temperatuur is opgelopen tot 30 graden is een hele opgave. Maar ja, door zo’n airco koelt het binnen wel af maar buiten wordt het steeds warmer omdat de warmte van binnen naar buiten wordt getransporteerd. Dat is dweilen met de kraan open en dat is toch niet wat we willen?

Volgens de voorspellingen is het over twintig jaar niet meer mogelijk om, als de opwarming doorgaat, in de zomer buiten te sporten. Willen we dat onze kinderen en kleinkinderen aandoen? Dus denk even na voordat je een airco aanschaft.

En als je besluit dat toch te doen, plant dan ook een boom of leg een geveltuin aan, steek de koppen bij elkaar als bewoners en vraag de gemeente je straat vol te planten met bomen of, nog beter, doe het allebei!!! Dan doe je echt iets aan de opwarming van de aarde. Wedden dat je die airco over tien jaar niet meer nodig hebt?

Hulp nodig bij een dergelijke actie? Stuur een mail naar info@steenbreekkatwijk.nl.