De koning te rijk zijn

Als vanouds kon er dit jaar weer worden genoten van een koningsdag zonder beperkende maatregelen. De traditionele vrijmarkten werden door heel het land weer druk bezocht. Heel veel verschillende spullen, vaak verkrijgbaar voor een klein prijsje. Wat voor de één overbodig is, kan voor de ander net datgene zijn waar die al een tijd naar zocht. Naarmate de dag verstrijkt, wordt het wel steeds meer een rommelmarkt. Wat na afloop overblijft kan nog een kans krijgen in de kringloopwinkel, of wordt vernietigd.

Uit onderzoek* blijkt dat de gemiddelde Nederlander die wil verduurzamen de grootste impact kan maken door minder spullen te kopen.Bij het proces om spullen te maken en te transporteren ontstaan verontreiniging in de lucht, het water en de bodem. Daarnaast kost het ontzettend veel grondstoffen en energie.

Toen ik samen met mijn vrouw en 2 katten ons vorige huis van 93m2 bewust verkochten voor een woning van 29m2, konden we zeker niet al onze bezittingen meenemen. We beoordeelden kritisch welke spullen we echt nodig zouden hebben. Het verbaasde ons toen hoeveel spullen we hadden verzameld, vooral dingen die we soms maar een enkele keer hadden gebruikt. Als je de ruimte hebt, sluipt er bewust of onbewust van alles je huis binnen. Na 3 jaar in ons tiny house, merken we dat we eigenlijk niks missen van wat we niet mee konden nemen. Daarnaast denken we nu beter na wanneer we iets kopen: Kunnen wij dit ook lenen? Gaan wij hier veel gebruik van maken? Tweedehands of gezamenlijk aanschaffen? Zo proberen we onze impact op de aarde te verkleinen, blijft ons huis overzichtelijk en scheelt het in de kosten.

De (online) markt van tweedehands spullen – die soms zelfs als nieuw, maar wel goedkoper worden aangeboden – groeit enorm. Ook ontstaan er steeds meer platforms waarop spullen gedeeld, geleend of gehuurd kunnen worden. Vaak is het repareren van producten moeilijk en duur, maar gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven zoals repair café’s. Door spullen zo lang mogelijk te gebruiken en met elkaar te delen wordt er efficiënter gebruik van gemaakt en is er ook minder productie nodig. Op die manier bezitten we met elkaar meer dan genoeg!

Tijdens onze koffie-uurtjes op de 1e zaterdag van de maand tussen 11:00 – 13:00 bent u van harte welkom, wij vertellen u graag meer over onze manier van wonen en leven.

*boek: de verborgen impact, Babette Porcelijn