Een duurzaam gesprek

Ik zal het eerlijk bekennen: ik heb deze column al meerdere keren herschreven. Dat zit namelijk zo; eerst wilde ik schrijven over klimaatverandering, spitsnuitdolfijntjes en boze boeren. Maar ja, wie wil dat nog lezen? Want zeg nu zelf, soms zijn we een beetje ‘klimaat-moe’. En nee, dat komt niet (alleen) door de blootstelling aan de extreme weersomslagen, de beelden van bosbranden, overstromingen, mislukte oogsten of zielige koalabeertjes in Australië (alhoewel mij dat persoonlijk wel aan het hart gaat).

Waar zit het ‘m dan wel in? Met die vraag ging ik de afgelopen weken in gesprek met mijn fijne Tiny house buren, voorbijgangers, familie en vrienden. Ik kwam erachter dat het vooral lastig is om een gelijkwaardig gesprek over het klimaat te voeren als je lijnrecht tegenover elkaar staat. Dat kost energie. En daar kan geen windmolenpark tegenop. Vaak merk ik dat de ander het gevoel heeft zich te moeten verdedigen; bijvoorbeeld door ontkenning, bagatelliseren of, nog erger, door de ander te wijzen op zijn/haar/hun tekortkomingen.

Mag ik alvast één vooroordeel de wereld uit helpen? Als Tiny house bewoner ben ik verre van ‘perfect’. Ja, ik probeer zeker zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, ben mij bewust van de impact van klimaatverandering omdat het recht onder mijn neus gebeurt en geen ver-van-mijn-bedshow is, eet geen vlees en leur al maanden bij mijn werkgever om eindelijk havermelk op de menukaart te zetten. Maar daarnaast sta ook ik soms voor het schap in de supermarkt en kies voor (gedachteloos) gemak. Reisde ik in juni nog met de trein naar Zweden om mijn Carbon footprint te verkleinen, ben ik toch weer gezwicht voor een goedkoop vliegticket naar Italië in september. Wil ik al honderd keer overstappen naar een duurzame bank, blijf ik toch weer kleven aan het ‘oude bekende’. Kent u die reclamespotjes nog van vroeger: ‘een betere wereld begint bij jezelf.’ Mooi gezegd, maar we hebben elkaar wel nodig; voor de kritische blik, het steuntje in de rug of de verfrissende tip. Vraag uzelf af: Is wat u doet goed-genoeg? Draagt het voldoende bij aan een betere wereld voor uw kinderen, kleinkinderen en, in het algemeen, voor mens & dier? Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn. Je kunt klein beginnen. Ga het gesprek met elkaar aan. Luister. Oordeel niet. Probeer gelijke grond te vinden en bouw daarop samen verder.

Wilt u het gesprek aangaan? Kom dan gezellig langs bij één van onze koffiebuurtjes; elke 1ste zaterdag van de maand van 11:00-13:00, bij de Tiny house community Duinvallei. Welkom!