Met Ecosia en Arriva bomen planten

Afgelopen maand doorkruiste ik per fiets de heidevelden en bossen van Neerlands grootste natuurgebied, de Veluwe. Wat kan ons landje mooi zijn! Over die vaderlandse bossen meldden de media begin juli zomaar een positief bericht: volgens de Nederlandse Bosinventarisatie gaat het iets beter met onze bossen.

Hoera, de vlag kan uit (niet op zijn kop a.u.b.). Er is weliswaar te weinig bos (tussen 2013 en nu is er 12.000 hectare verdwenen), maar er zijn meer verschillende soorten geteld en het percentage loofbos is toegenomen. Dat is gunstig, want loofbomen bieden meer biodiversiteit dan naaldbomen. Er zijn ook bedreigingen van onze bossen: het is te droog en de overmaat aan stikstof verstoort het evenwicht in de natuur. Zo hebben positieve milieu berichten toch altijd weer een zorgelijk randje. Met andere woorden: we zijn er nog lang niet met het herstel van onze natuur. Nu pleiten wij van Steenbreek Katwijk al jaar en dag voor meer groen in particuliere tuinen.

Sommigen van u hebben misschien wel de ruimte om een boom te planten, maar als we het van particuliere tuinbezitters moeten hebben schiet het niet zo op met de boomaanwas. Overheden als gemeente, provincie en het rijk kunnen daar veel meer in betekenen. Toch kunt u persoonlijk meewerken aan de groei van het aantal bomen wereldwijd. Bijvoorbeeld door op internet zoekopdrachten niet via Google, maar via Ecosia te doen. Ecosia is een groene zoekmachine die met reclame-inkomsten bomen plant. Op dit moment is de 154 miljoenste boom geplant en de groei van de bossen gaat dagelijks door, nog sneller wanneer er meer mensen gebruik maken van Ecosia. Hoe doe je mee? Download de app (zowel iPhone als Android) en surf je suf. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meedoen met de actie van vervoersmaatschappij Arriva: “Vergroen je reis, doneer een boom”. Door een abonnement te nemen op de bus draag je al bij aan de bossen. Check voor info de site samenvoorgroen.arriva.nl