Verse tomaten uit de Koekoeklaan?

Ja dus. Ik moet zeggen, ik was ook verbaasd maar ik ga het u uitleggen. Twee weken geleden stonden wij van Steenbreek met een kraampje in het Ridderbos ter gelegenheid van “Moods in the Woods”. Ik volg dit leukste, en misschien ook wel kleinste festival van Katwijk al vanaf het begin. Kinderen konden bij onze kraam zg zaadbolletjes draaien om die later als een zaadbom ergens op een saai stukje grond te gooien en dan maar afwachten wat er uit komt. Het was gezellig druk met muziek van leerlingen van de muziekschool en niet geheel onbelangrijk, heerlijk weer.

Een bezoekster kwam, samen met een buurvrouw en haar zoontje, bij onze kraam en bekeek wat folders. Zij kende Steenbreek niet maar ons motto ‘steen eruit, plant erin!’ sprak haar aan. Ze vertelde enthousiast over haar moestuin bij haar huis. Op mijn vraag waar zij woonde antwoordde zij ‘Koekoeklaan, in een flatje’. Daar moest ik het mijne van hebben en een week later stond ik op de stoep. Ik zag inderdaad een tomatenplant met tomaten en andere gewassen op het postzegeltje grond.

De vrouw des huizes legde mij uit dat eigenaar Dunavie vorig jaar de stukjes wilde vergroenen maar zij had geprotesteerd en mocht, terecht, haar zelf ontworpen moestuintje houden. Evenals trouwens de buurman die ook een prachtig groen tuintje had. Zoontje Kyan liep door het tuintje, wees aan en gaf daarbij uitleg. ‘Aalbes, rozemarijn, thijm, wilde marjolein, dit is kalebas en hier lag een watermeloen, best groot al, maar die is gestolen.’ Zo klein als hij was zag je dat hij het al had geaccepteerd dat er mensen waren die zoiets deden. Ik had geen antwoord. Zijn moeder zei dat ze het wel fijn had gevonden wanneer de dieven even middels een briefje hadden laten weten of de meloen lekker was geweest.

Moeder verzorgde ook nog een klein moestuintje op haar werk maar haar droom was toch wel een stukje grond van de Gemeente. Ze stond op een wachtlijst maar was niet de enige. Het bewateringssysteem was simpel maar doeltreffend. Vanaf drie hoog wordt via 2 aan elkaar gekoppelde slangen de tuin van water voorzien. Een uniek stukje groen Katwijk.