Afval scheiden, hot topic in ‘Je bent Kattuker als…’, maar klopt de focus?

Wie de laatste tijd op facebook onder de Katwijkers de discussies volgt ziet veel gesprekken over afval scheiden. Er komt een nieuw systeem en zoals bij elke gedragsverandering komen daar zorgen bij kijken. Laten we duiken in het verhaal hoe en waarom we afval scheiden en hoe je überhaupt zelf afval vermindert zodat je geen overvolle bakken krijgt waar je geld voor moet betalen.

Per jaar produceren we per persoon 490 kilo afval, ongeveer de helft van het gewicht van een ruime auto. Probeer die maar eens te tillen. Je wilt dat niet in je eigen achtertuin laten rotten. Daarom betaal je voor afvalbakken en het legen. Daarvoor worden er vuilniswagens aanschaft, onderhouden en benzine betaalt. Vergeet het loon voor de vuilnismannen niet. Vervolgens wordt het vuil naar een stortplaats, recycling locatie of verwerking (lees: verbranding) fabriek weggebracht. Er zijn veel kosten en processen verbonden om het stukje plastic of restvuil dat je weggooit. Daarnaast heeft afval voor het milieu grote consequenties. Elk stukje plastic dat je gebruikt verdwijnt nooit meer. Het kan alleen afbreken in nog kleinere stukken, microplastics, die we uiteindelijk weer terugvinden in ons eten en drinken door de voedselketen.

Als dat je nog niet weet te overtuigen om afval in een ander perspectief te plaatsen, wist je dat “uit onderzoek van het Zwitserse Food Packaging Forum blijkt dat voedselverapkkingen 388 schadelijke chemicaliën kunnen bevatten?” (Bron: Tegengif.nl). Dit zit om jouw eten en krijg je binnen. Hoogste tijd dat we niet alleen leren scheiden, maar dit probleem bij de bron aanpakken: leren minder verpakkingen te gebruiken. Voor jezelf, je gezondheid, de natuur en de portemonnee.

Tips en tricks om je afval te verminderen:

  1. Gebruik herbruikbare boodschappentassen.
  2. Koop losse groente ipv voorverpakt.
  3. Composteer het! Wist je dat koffiedik je planten laat groeien als kool? Wat mag op de composthoop? Dat is heel eenvoudig: alles wat heeft geleefd, behalve vlees, vet, citrusvruchten en gekookt voedsel. Je hebt alleen wat wormen nodig, die zetten het afval om in voeding.
  4. Gebruik een herbruikbare fles/beker voor drankjes onderweg.
  5. Vermijd wegwerpverpakkingen en -gerei voor voedsel en drank.
  6. Tweedehands spullen kopen en tweedehands goederen doneren.
  7. Koop op lokale markten en in bulk.
  8. Beperk gebruik van papier: post, bonnetjes, tijdschriften. Neem liever een digitale nieuwsbrief, post of bonnetje als je de informatie wilt ontvangen.
  9. Zoek ook eens op google of youtube naar ‘zero waste lifestyle’.

Bakken met inspiratie, of liever gezegd, lege bakken.