Schone lucht, uw aandacht waard

YeeHoe! Het is bijna weer zover; muziek, kunst en natuur festival MOODS IN THE WOODS. Een gezellige kruisbestuiving in het De Ridderbos achter Muziekschool Katwijk. Zaterdag 2 juli is jong en ouder welkom vanaf 14 uur te komen genieten van verschillende muziek optredens. Maar wij zijn er ook bij met een blotenvoetenpad, natuurweetjes en een foto expositie. Tevens zijn de kunstenaars van KuCo aan het werk in het bos, Bibliotheek Katwijk is er weer bij en het K&O poppentheater. Kortom vooral veel vertier en plezier maar wij hebben ook een serieuze noot. In het bos zijn veel plekken waar zwerfafval ligt, vooral veel sigarette filters… Die gaan we deze zaterdag ivm de landelijke “Plastic Peuk Meuk” actie samen met Coast Busters opruimen. Kom je ook helpen?

Schone lucht zou een fundamenteel mensenrecht moeten zijn. Luchtvervuiling is een grote risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Deze onzichtbare moordenaar brengt ook onevenredig veel schade toe aan mensen in binnenstedelijke gebieden, voor kinderen die in de buurt van wegen met zwaar autoverkeer wonen, komen ademhalingsproblemen twee keer zo vaak voor in vergelijking met kinderen die in de buurt van minder drukke straten wonen.

Als we de luchtvervuiling terugdringen, kunnen we elk jaar naar schatting 50.000 doden in Europa voorkomen. Daarom gaat Lief Initiatief zaterdagochtend 25 juni het hoogste punt van zuid-holland in duingebied Berkheide, de Vlaggeduin op en af (hard)lopen. Velen (hard) lopers in heel Europa doen dit om aandacht te vragen en om geld in te zamelen voor 18 milieu-groepen die campagne voeren voor een betere luchtkwaliteit in heel Europa. In Nederland worden Urgenda en FossielVrij gesponsord. RUNNING UP FOR AIR #rufa Een initiatief van verantwoord outdoor-kledingmerk Patagonia. Kom zaterdagochtend ook de Vlaggeduin op en steun dit levensbelangrijke doel.