Aanpassen, er zit niets anders op…

In de jaren die achter ons liggen waren de lentes en zomers extreem droog. Er viel veel te weinig regen en dus wilden we aan de slag met gieter en tuinslang om onze tuin-en terrasplanten water te geven. Maar dat mocht niet: het watertekort was zo groot dat we werden gemaand om minder vaak en korter te douchen, geen auto’s te wassen en geen tuinen en planten te sproeien.

Wat een dilemma! Want wat doe je als je planten op het terras staan te schreeuwen om water of je tuin zienderogen wegkwijnt door de droogte? Hoe lossen we dit op? We willen wel graag bloemen om ons heen want daar worden we blij van en bovendien bevatten ze het broodnodige voedsel voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Aanpassen dus, er zit niets anders op! Om te beginnen kun je planten kiezen die goed tegen droogte kunnen en dus minder water nodig hebben. Daarnaast kun je de binnenkant van de potten bekleden met noppenfolie en op de aarde, bij de voet van de plant, cacaodoppen of houtsnippers strooien. Dit zorgt ervoor dat er minder water verdampt en je dus ook minder water hoeft te geven. En… geef water als de zon niet op de planten staat, dus ‘s avonds of, als je een vroege vogel bent, ‘s morgens vroeg.

Ook kun je een regenton aanschaffen. Tja, maar als het niet regent, hoor ik je zeggen, dan heb je aan zo’n ton ook niks. Dat is ten dele waar maar gelukkig regent het van tijd tot tijd wel en in plaats van dat dat water in het riool verdwijnt, kun je het opslaan en in droge tijden gebruiken voor je planten. Regentonnen zijn er in allerlei maten en vormen dus denk niet te snel dat je daar geen plaats voor hebt. Je hebt er maar een klein hoekje voor nodig. Ook voor een kleine tuin zijn er oplossingen.

Zandgrond?
Op kleigrond is het niet zo’n probleem maar op zandgrond zakt het water na een regenbui snel weg. Dus kies planten die tegen droogte kunnen. En om zandgrond meer water te laten vasthouden kun je er “bentoniet”, verkrijgbaar in tuincentra, doorheen mengen. Dat zijn fijne kleideeltjes die het water beter vasthouden. Daarnaast kun je je tuin mulchen, dus net zoals bij potten strooi je een laag cacaodoppen of houtsnippers tussen je planten, waardoor het water na een regenbui niet verdampt maar door de planten kan wor- den opgenomen.

Alle beetjes helpen!!! Names Steenbreek een bloemrijke zomer gewenst..