Stevig briesje

Oftewel de Katwijkse benaming voor een volwassen storm met orkaankracht. In korte tijd kregen we vijf van deze jongens en meisjes om onze oren: Corrie, Dudley en Eunice. De eerste twee ben ik alweer kwijt. Waarschijnlijk verdrongen, want ooit, ik dacht dat het 1990 was, raakte ik, en de andere eigenaren van het groepje huizen dat een jaar of drie daarvoor was gebouwd ongeveer 75% van alle dakpannen kwijt door een ander stevig briesje. De naam ben ik allang vergeten maar het was zeer heftig. Het beeld van geel wapperend isolatiemateriaal staat nog op mijn netvlies gebrand.

Ook deze keer was er weer schade en niet alleen in ons steegje. Op onze familie app werd zelfs gesproken van een ware ‘pannendemie’ in Katwijk zee. (Hulde voor nicht Atie voor deze fantastische taalvondst.)

In het hele land hadden de stormen flink huisgehouden. Op youtube filmpjes zag je hoe grote bomen zonder pardon werden omgeblazen. Een ontzagwekkend gebeuren. Later las ik in de krant dat vooral bomen in de bebouwde kom waren omgewaaid. Met alle ellende vandien. De reden hiervan is, dat deze bomen een veel kleiner wortelstelstel hebben dan hun familie in het bos of in het veld. Die bosjongens kunnen zich dus veel beter vasthouden! De oorzaak van die kleinere wortels van de stadsjongens is de verharde bovenlaag vanwege het parkeren langs de bomen. De boomspiegels zelf (de aarde rond de boom) is ook vaak uitgedroogd en verhard, waardoor de boom uiteindelijk te weinig water krijgt om een goed wortelstelsel te maken.

Kunnen wij hier iets aan doen? Jazeker. Maak met een schepje of hark de aarde in de boomspiegels rul en zet er een paar leuke planten in die u natuurlijk ook op tijd water geeft. Op deze manier blijft de aarde rul en kan het (regen)water makkelijker in de grond komen waardoor de boom ook onder de grond kan doorgroeien, en zich overeind kan houden bij een stevig briesje.

Wilt u tips over het beplanten van de boomspiegels of het vergroenen van uw straat? Stel uw vraag op info@steenbreekkatwijk.nl.