We willen jou ontmoeten

Na tijden van afstand, quarantaine, maskers, computerschermen en telefoons is het weer tijd voor werkelijke communicatie: fysiek, oog in oog. Onderzoek toont het belang van de ontmoeting in ‘real life’ aan. Iedereen heeft menselijk contact nodig voor een gezonde psyché en een gezonde samenleving in verbinding. Elkaar zien, het woord van de ander horen is cruciaal om elkaars leefwereld te begrijpen. Wij gaan de straat op om verschillende werelden en ideeën van de Katwijker en de samenleving te ontdekken. Middels het gesprek, fotografie en storytelling willen we dit discreet in beeld brengen.

Bijna een jaar geleden schreven we een column over de groeiende separatie in de samenleving. De tegenstelling tussen mensen is sindsdien gegroeid. Minder vertrouwen in elkaar, het ambtelijk apparaat, de maatschappij en de democratie.

Filosoof en socioloog Jurgen Habermas waarschuwde al in de jaren 80 voor de overheersing van systemen, protocollen, cijfers en procedures in de leefwereld. Hij heeft gelijk gekregen. De toeslagenaffaire is hier een voorbeeld van. Maar WAT NU? Rebelse acties met gelijkgestemden? De geschiedenis heeft ons hopelijk geleerd daar voorzichtig mee te zijn. Revoluties gebaseerd op frustraties leiden vaak tot meer vervreemding. Transformatie naar een samenleving in verbinding vraagt om burgers die zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Burgers die in de tegenstelling het gesprek met elkaar aangaan. Die elkaars leefwereld proberen te begrijpen en zo oplossingen in hun buurt en samenleving gaan creëren. DOE MEE! Ga het gesprek met elkaar aan, creëer in je eigen huis een plek waar gesprekken plaatsvinden. Zoek een buurthuis op en vraag of je een bijeenkomst mag organiseren voor jong en oud. Iedereen doet ertoe. Jij bent nodig! Laten we kiezen voor verbinding in plaats van tegenover elkaar te staan! Welke ideeën verzinnen we samen voor een betere samenleving? En welke dragen we over aan de politiek?

Tevens willen we extra aandacht geven aan de jeugd. Uit onderzoek blijkt dat zij veel last hebben van de gevolgen van de Corona maatregelen. Toekomst perspectief, woningnood, studieschuld en depressies. Laten we alles op alles zetten om te voorkomen dat de jongeren van nu opgroeien als de Corona generatie van later. Wij zijn de komende weken op verschillende locaties in Katwijk. 1e meet is op 18 februari Skatepark Noordduinen bij Scum om 17:00 uur.

Nieuwsgierig waar je ons nog meer kunt treffen? mail: liefkatwijk@gmail.com. We hopen je te ontmoeten en nieuwsgierig naar ieders inzicht.

Liefs, Jet Parlevliet & Nienke van de Giessen