Kappen met knallen

Het goede nieuw is: als u dit leest zijn de dagen alweer aan het lengen. Het nog betere nieuws: Kerst staat voor de deur en ik houd van Kerst. Gezelligheid, kaarsjes, kerstboom, liedjes, Top 2000, sneeuw en vrede. Oké, het wordt dan wel een Omikronkerst, maar die pandemie is er al zo lang, dat het gewoon begint te worden.

Hoe lastig ook, je moet ermee leren leven. Slecht nieuws vind ik dat overtrokken Oud en Nieuwfeest. Voornamelijk die stompzinnige traditie van vuurwerk afsteken. Al wekenlang, wat zeg ik, het hele jaar door, klinken overal knallen. Rotjongens met rotjes. Er is een vuurwerkverbod, maar voor handhaven is nauwelijks personeel. Ach, laat die kinderen lekker knallen, zeggen sommige ouders, ze motten toch wat in de vakantie. Nou, sommige ouders, weet je wat jullie motten: je mot je kinderen opvoeden. Je mot weten dat vuurwerk rotzooi is. Ik zie bij mij in de buurt kinderen van nog geen tien de godganse dag rotjes knallen. In 2020 kostte vuurwerkvandalisme Nederland 6 miljoen euro. De gemeente Katwijk kon voor €23.000 gaan herstellen. Totale idioten bestookten hulpverleners en politie met stenen en zware bommen in de ‘feestelijke’ nieuwjaarsnacht. En dan heb ik het nog niet eens over gewonden en doden die vallen. Ze pakken ons alle leuke dingen af, jeremiëren sommige Katwijkers, je vuurwerk, je sigaretje, je gas, je vlees, je bier, je mag helemaal niks meer tegenwoordig. En ze zeuren maar over dat milieu. Het milieu? Goed dat u dat zegt, ik zou haast vergeten dat dit een column was voor Steenbreek. Over vuurwerk gesproken: dat zit vol barium, antimoon, strontium, koper en ander gif, dat schadelijk is voor mens, dier en plant. En wat dacht u van de gigantische hoeveelheid fijnstof die feestelijk de lucht in gaat? Wat dacht u van honden en katten die stijf staan van de stress?

Om een lang verhaal kort te maken: kap met die ellende. 2022 is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Eens kijken welke partij gewoon durft te stellen dat het over en uit is met het geknal. Die krijgt mijn stem. Fijne feestdagen en een voorspoedig 2022.