Gooi maar in de container

Weggooien! Wanneer zijn we daar ook weer mee begonnen? De afgelopen decennia hebben wij tonnen meer weggegooid dan de generaties voor ons. En dat is niet alleen de schuld van de consument. De hele economie is erop gericht dat we regelmatig nieuwe spullen moeten aanschaffen omdat ze erop gemaakt zijn dat ze maar een kort leven hebben en niet gerepareerd kunnen worden. Hoe anders was dat nog toen een van de eerste plastic huishoud producten op de markt verscheen.

Tupperware!!! Wie kent het niet? Er werden huisparty’s georganiseerd om de spullen aan de ‘vrouw’ te brengen. Nog steeds gebruik ik regelmatig de bakjes die ik inmiddels meer dan vijftig jaar geleden heb aangeschaft of gekregen. Razend populair bij mijn generatie. En het hele concept was er op gericht om het lang te kunnen gebruiken. Dekseltje krom of kapot, wat overigens zelden voorkwam, geen probleem, je kon het kosteloos omruilen. Duurzaam dus, toen al! En dat terwijl dat woord nog niet eens bestond! Nu is het er mij niet om begonnen reclame te maken voor tupperware, ik weet niet eens of het nog te koop is.

Nee, het gaat mij om het ‘weggooien’. Dat doen we te veel en te vaak. Bloembollen bijvoorbeeld. Nadat we na de winter bloembollen in pot krijgen aangeboden, kopen we die gretig in om ons huis of terras mee op te vrolijken en ze vervolgens in de container te gooien als ze zijn uitgebloeid. Jammer!!!! Ze kunnen nl. nog jaren daarna elk voorjaar opnieuw bloeien, ons opvrolijken en voedsel geven aan bijen.

Stichting Steenbreek Katwijk heeft, in navolging van een Veluws dorp, de gemeente Katwijk zover gekregen dat ze containers beschikbaar stelt voor het verzamelen van uitgebloeide bloembollen in pot. De containers staan vanaf 26 maart drie weken lang bij vijf verschillende supermarkten en bij de milieustraat zelfs zes weken.

Wij van Steenbreek vinden drie weken veel te kort en het liefst zouden we willen dat er bij elke supermarkt een container staat. Maar het is een begin en daar zijn we blij mee. Dus laat zien dat je dit een belangrijke actie vindt en doe mee. Dan kunnen we het het volgend jaar grootser aanpakken. De bollen worden gedurende de zomer bewaard en gedroogd en in het najaar opnieuw weer uitgeplant. Als dat niet duurzaam is!!

Laat het blad aan de bol en neem ze mee als je boodschappen gaat doen, dat gaat in een moeite door. Met deze actie krijgt de zin: ‘gooi maar in de container’ een duurzame betekenis.

Kijk voor de deelnemende supermarkten op onze website: www.steenbreekkatwijk.nl