De broodnodige bijenboog

Wel eens gehoord van “de bijenboog”? Nee? Nou dat verbaast me niets. Tot voor kort had ik er ook nog nooit van gehoord. De bijenboog geeft de periode aan dat er voor bijen en andere bestuivers voldoende voedsel te vinden moet zijn en dat is vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst. Als je dat in een grafiek zet, ontstaat er een boog. Ze beginnen in het voorjaar actief te worden, de activiteit is op het hoogtepunt in de zomer en daarna neemt het tot laat in de herfst geleidelijk weer af. En al die tijd moet er voldoende voedsel te vinden zijn.

De meeste bijen (ik heb het nu over wilde bijen, voor honingbijen ligt het iets anders) en insecten overleven de winter onder de grond. En op de eerste zonnige dagen in februari zie je ze al voorzichtig op zoek gaan naar nectar. Die vinden ze dan met name op sneeuwklokjes, winteraconietjes, sneeuwroem, krokussen, blauwe druifjes enz. Allemaal bollen die al vroeg bloeien. Ook heesters en bomen zoals de Toverhazelaar en vroegbloeiende Prunus of Viburnum, of vaste planten zoals Helleborus, zijn daarin belangrijk. Die bloeien echt niet alleen omdat wij er zo blij van worden. Ze leveren voedsel aan bijen en andere bestuivers. Maar in veel tuinen of parken bloeit er nauwelijks iets in het vroege voorjaar en dat kan rampzalig zijn voor de bijen. Ze hebben dan weliswaar de winter overleefd maar vervolgens blijkt er niets te eten. En dus gaan ze dood van de honger!! Voor veel mensen begint het tuinseizoen pas in april of mei als ze lekker buiten van het eerste zonnetje kunnen genieten. En pas dan komen ze in actie om de tuin of het terras kleur te geven met bloeiende bloemen. Veel te laat voor de bijen!!!! En daarom moet je nu aan de slag! Het begin van de bijenboog creëren! Plant nu biologische bloembollen, die al vroeg bloeien. Dat kan in de tuin of in potten op het terras of balkon of in een boomspiegel in je straat. Biologische bollen zijn gifvrij en dus weet je zeker dat de bijen daar niet alsnog aan doodgaan. Een goed adres is: www.huibertsbloembollen.nl. En als je dat samen doet met buren, familie of vrienden, bespaar je op verzendkosten en hoeven er minder busjes van de bezorgdiensten rond te rijden. Allemaal goed voor het milieu. Zeker weten dat je dan op mooie dagen in het voorjaar al snel de eerste hommels of bijen zult spotten. Goed bezig!! Die hoeven niet te verhongeren. En het zou helemaal mooi zijn als je ook in de rest van het jaar een tuin vol bloemen hebt die elkaar opvolgen in bloei en aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Misschien is dat je volgende stap? Dan ben jij goed op weg om de bijenboog rond te maken.