Schoolpleinvergroening

Afgelopen zomer (zomer?) bracht ik mijn vakantie door in Ermelo. Het is prachtig daar: bossen, hei, zandverstuivingen… Ik genoot mij een slag in de rondte, al wandelend of op de fiets. In en rondom Ermelo kun je je dagelijkse kostje bij elkaar scharrelen zonder een supermarkt van binnen te zien. Biologische eieren en melk bij de boer, pluktuinen met verse groenten en blauwe bessen (vijf euro een kilo!), landwinkels, een wijngaard.

Op mijn fietstochten reed ik vaak langs een basisschool waarvan het dak helemaal bedekt was met zonnepanelen. Vanwege de zomervakantie waren er natuurlijk geen kinderen, maar op het schoolplein was een en al bedrijvigheid. Een hoveniersbedrijf toverde een plein vol tegels om in een groene avonturenspeeltuin. Hoewel het nog niet af was, zag het er al veelbelovend uit. Wat een verrassing voor de kinderen als ze na de zomervakantie weer terugkomen. Wat een goed initiatief van deze school. Nu hoef je niet naar Ermelo om zo’n vergroend en uitdagend schoolplein te zien. Ook in Katwijk kom je ze tegen. Het meest ambitieus in de vergroening is de Willem van Veenschool aan de Huetingstraat. Dit was de eerste basisschool in KRV met een groen schoolplein. De schoolwebsite vertelt: “kinderen krijgen bij ons op school de gelegenheid om zich tussen het groen te begeven”. Er is een moestuin, er zijn paadjes door het groen, er kan in een boom worden geklommen en er zijn appelbomen. Afgelopen lente is er een heuse kas op het plein gezet, die dienst doet als “kaslokaal” waar onder andere plantjes gekweekt worden. Ook de Farèlschool aan de Koninginneweg heeft de afgelopen tijd stappen gezet naar een “ontdekplein” met vijftig procent meer groen. Een droomplan noemen ze dat daar, maar gelukkig blijft het niet alleen bij dromen, ze voeren het ook echt uit. En het resultaat mag er zijn. Complimenten voor basisscholen die daadwerkelijk werk maken van groene pleinen. Niet alleen biedt het een uitdagende speelplek voor kinderen, als school neem je ook je pedagogische opdracht serieus, namelijk dat je kinderen opvoedt met en in de natuur. Kinderen hebben immers de toekomst, zij verdienen een gezonde en groene leefomgeving. Net als hun ouders en opa’s en oma’s natuurlijk. Op internet is genoeg informatie te vinden over het groen inrichten van schoolpleinen. Bijvoorbeeld hier: https://www.ivn.nl/gezondeschoolpleinen.