De verstening van onze leefomgeving

Ik bied maar gelijk mijn excuses aan. a: Omdat ik mijn schrijven aan u begint met “ik”, op school heb ik altijd geleerd dat dat niet mag, en b: vanwege het onderwerp. KLIMAAT. Ik begrijp het. Het wordt mij ook weleens teveel. We hebben ook al een aparte klimaatburgemeester gekregen, een gewone burgemeester is niet meer genoeg, schijnbaar.

Tegelijkertijd wil ik u beleefd vragen om mij ook te begrijpen. Want ik maak me toch echt wel een beetje zorgen om dat klimaat, en ik schrijf dit stuk voor stichting Steenbreek Katwijk, een landelijke stichting die zich al jaren zorgen maakt om te weinig groen in de steden, een van de oorzaken van verstening. Laat dit nou net een van de belangrijke punten zijn van het onderwerp klimaat! De verstening van onze leefomgeving. Daardoor krijgen we namelijk meer hitte. Dat klinkt nu wel lekker, maar geloof me boven de 40° in de zomer is dat niet fijn. Ik snap het ook als u nu zegt: “wat maken die paar tegels van mij nou uit? Bolsonaro kapt het hele Amazonegebied om!” Inderdaad, maar ik durf dan te zeggen dat die man een gevaarlijke, domme gek is en gelukkig heeft zijn opvolger andere plannen. We gaan het zien.

In ieder geval: die paar tegeltjes maken zeker verschil, vooral wanneer veel meer mensen dat doen. U heeft nog t/m januari om daar wat bolletjes in te zetten, doe het samen met de kinderen of beter nog, geef ze de regie. Het gaat namelijk om hún toekomst. En nog een tip: heeft u ideeën voor een stukje groen in de buurt? Of ligt er al iets maar wordt naar uw mening te weinig door de gemeente aan gedaan? Pak het dan op met de buurt. Zoek contact met de gemeente, leg uw plannen voor en wie weet? Ga kijken op de Meerburgkade wat een prachtige tuin bewoners Machiel en Peter hebben gecreëerd! Met hulp van de Gemeente. Burgerparticipatie heet dat. Kom op!