Pukkeltjes van Thunberg…

Kijk, de enthousiastelingen lopen vanzelfsprekend voorop en in de achterhoede vind je de ongeïnteresseerden. Het boeit ze geen bal en ze houden zich niet bezig met voorop of achteraan. Hooguit vinden ze die enthousiastelingen vermoeiend fanatiek en hinderlijk irritant. Ze krijgen pukkeltjes van Greta Thunberg en vinden die zeikerds van Grienpies om te huilen.

Toegegeven, sommige koplopers zijn ook te mateloos gedreven en hartstochtelijk bezield. Met hun demonstraties, vega lifestyle en rijbewijsloos leven. Kan dat niet een tandje minder? Dacht je nou echt de wereld te kunnen redden door korter te douchen?

Kijk, zo gaat dat dus, framing heet dat, een manier om de mensheid simpelweg in clubjes met etiketjes te verdelen, karikaturen van groepen mensen die anders zijn en denken dan jij. Gelukkig is de echte samenleving genuanceerder. Station enthousiast en station ongeïnteresseerd lijken mijlenver uit elkaar te liggen, maar kent vele tussengelegen stations. Het mooie is dat niemand gestationeerd hoeft te blijven op een en hetzelfde perron. Je kunt switchen, van mening veranderen, begrip krijgen, tot inzicht komen, respect ontwikkelen, verder kijken dan je neus lang is, empathischer worden, om je heen kijken, nadenken, verstandige keuzes maken, samenwerken, ertoe doen.

Ken je Abel Herzberg, de schrijver, jurist en wat al niet? Die riep iedereen op elkaar te zien als mens. Dat begint met het hebben van begrip voor elkaar. Een mooie en actuele boodschap. Kijk, dit krantje gaat dus over duurzaam leven (o echt?). Daar moeten we zeker mee aan de slag. We. Samen. Voor ons huidige leventje en voor de levens van al die mensenkinderen die nog na ons komen. Het is geen vijf voor twaalf meer, het is al twaalf uur geweest. Koop een nieuw horloge zullen ongeïnteresseerden zeggen. Als enthousiasteling (met rijbewijs) zeg ik dan: voor desinteresse en berusting is geen ruimte meer. Het is alle hens aan dek. Word belangstellend of welwillend, kom desnoods schoorvoetend in actie, maar doe iets, begin ergens.

Sowieso, met een scheutje enthousiasme kom je verder in het leven dan met apathie.