Het is geel en gaat terug in de tijd…

Bovenstaande was een gevleugeld raadsel toen mijn dochter in Leiden op de middelbare school zat. Elke katwijkse leerling moest er aan geloven. De oplossing was: “de bus naar Katwijk”. De bus naar Katwijk, hoezo? Nou, als de wereld vergaat moet je zorgen dat je in Katwijk bent, want daar gebeurt alles 50 jaar later… hahaha!! Dat was nog eens lachen. Maar er zat natuurlijk wel wat in.

Katwijk is, hoewel gelegen in de Randstad, niet de meest vooruitstrevende plek op aarde. En is dat erg??? Nee, wat mij betreft niet. Ik ben geen Katwijkse van geboorte maar ik woon hier al jaren met plezier. Maar wat de hoeveelheid groen betreft loopt Katwijk wel achter ja. In tegenstelling tot veel gemeentes waar de afgelopen jaren ettelijke tegels werden gewipt, geveltuintjes aangelegd, boomspiegels beplant en regentonnen geplaatst, gaat in Katwijk de verstening gestaag door. Regelmatig fiets ik door straten waar geen sprietje groen te vinden is en zie ik bestaande voortuintjes veranderen in stenen plaatsen. En ook in nieuwbouwwijken viert de verstening hoogtij. Dure stenen, dat ook nog!! Voor dat geld kun je een mooie boom kopen en een heleboel leuke plantjes, of een grasmatje leggen waar je kinderen lekker met hun blote voetjes over kunnen banjeren in plaats van ze te verbranden op die dure hete stenen. Ja echt waar, dat laatste overkwam een kleindochter van een vriendin. Bizar!!!

Dus Katwijk loopt op het gebied van vergroening echt achter ja. En is dat erg??? Ja, dat is erg want het is een van de meeste versteende gemeentes van Nederland en zoals we afgelopen zomer weer hebben ervaren worden de zomers steeds warmer, kan bij plensbuien het water niet weg en de insecten gaan dood. Dus kom op burgers en politici van de gemeente Katwijk. Laten we zorgen dat we van dat imago dat we een achterlopende gemeente zijn afkomen en serieus werk maken van de vergroening die zo hard nodig is. We laten het toch niet gebeuren dat een dergelijke mop als over die bus nog steeds over ons wordt gemaakt.

Laten we met z’n allen beginnen met extra veel tegels te wippen en veel bloeiende planten ervoor in de plaats zetten. Op die manier creëren we zelf een positief raadsel over Katwijk. “Het is veelkleurig en het is zijn tijd ver vooruit.” Oplossing: de bloemenzee in Katwijk. Wauw, ik zie het al voor me!! TIP: Zaterdag 15 okt. 10.00-16.00 uur in Natuurcentrum gratis bloembollen en inheemse planten. www.katwijkseduurzaamheidsweek.nl