Samenwerken is van belang:
de Troonrede in de praktijk

Het is bijna tijd voor de Katwijkse Duurzaamheidsweek! Het is een voorbeeld hoe politiek, het bedrijfsleven en burgers bij elkaar komen en elkaar versterken, zoals in de Troonrede mooi benoemd is. Elke dag heeft zijn eigen klimaat thema waar de vele activiteiten op aansluiten. Een overzicht:

Maandag – Klimaat en klimaatadaptie. Wat is het klimaat precies? En waarom zorgt de verandering voor extreme hittegolven, overstromingen, extra koude winters, sneeuw in april, droogte in de zomer en overschotten aan regen in de herfst? Sluit aan bij de lezing of ga naar de gemeente voor informatie over groene daken.

Dinsdag – Natuur, biodiversiteit en plastic. Plastic, het verdwijnt nooit meer. Het drijft in oceanen, dieren komen knel te zitten en ons drinkwater is erdoor vervuild. Wat kunnen we hier tegen doen? En hoe gaan we onze natuur weer gezond maken? Bezoek de Bubble Barrier, de Groene Cirkel Bijenlandschap of zien we jou bij de lezing?

Woensdag – Energie – opwekken en besparen. We zijn afhankelijk van andere landen voor onze energiewinning, daardoor stijgen de energieprijzen door de verschrikkelijke oorlog die woekert op ons continent. Wat kun jij doen? Daar heeft de gemeente Katwijk een loket voor en er zijn energiescans in huizen. Of kom genieten bij een filmavond.

Donderdag – Duurzame mobiliteit. Naast elektrische auto’s zijn er veel mogelijkheden om duurzaam te reizen. Zo zijn er lokale deelauto’s en is er informatie van de fietsersbond bij het natuurcentrum.

Vrijdag – Circulaire economie. Weggooien is zonde. We kunnen beter delen en hergebruiken. Van een kledingruil tot een lezing en strandjutten, we hebben van alles bedacht om jou die dag bewust te maken hoe waardevol en leuk delen is.

Zaterdag – Gezonde voeding en bewust leven met natuur en milieu. Deze dag is er een prachtige fietstocht langs allerlei activiteiten in ons dorp. Van de Tiny Houses die bewust wonen kun je door naar Steenbreek die je adviseert over het maken van een groene tuin. Pak vervolgens de benenwagen naar een proeverij met allerlei gezonde en duurzame lekkernij.

Dit is pas een kleine greep uit de collectie activiteiten, gefocust op de volwassenen. De uitgebreide planning, inclusief activiteiten voor kinderen en jongeren, komt binnenkort in de Katwijkse Post en online www.katwijkseduurzaamheidsweek.nl.

Mocht je in de week door de bomen het bos niet meer zien? Het natuurcentrum aan de boulevard is het centrale informatiepunt en de plek om naartoe te gaan. Daar kunnen we je altijd verder helpen. Hopelijk zien wij je daar!