Wie wat bewaart, die heeft wat…

Maar soms moet je ruimen, toch? Op een veel te lang uitgestelde dag ging ik dus aan de slag om mijn archief van interessante krantenartikelen uit te dunnen. Maar dan moest ik wel eerst lezen wat ik weg zou gooien. Niet te doen dus. Algauw stuitte ik op een artikel in de Volkskrant van 4 juni 2016. Het onderwerp was “Tuin als woonkamer heeft zijn tijd gehad” en: “Wie van zijn tuin een strak gemeubileerde loungeplek heeft gemaakt, loopt een trend achter. Het moet weer groen en natuurlijk. Beter ook voor de verwerking van een hoosbui”. Ik kan hier niet het hele artikel gaan herhalen, maar midden in het artikel stond ook nog een quote: “Na jaren van verstening krijgen we weer oog voor de bodembeleving”.

Dit artikel is dus ruim vijf jaar oud en ik weet niet hoe het met u is, maar ik zie de stenen tuinen met lounge banken van polyester en plastic kleden op de grond (supergezellig!) in Katwijk alleen maar groeien. Deze “tuinen” worden beleefd als extra kamer. Heb je echt lekker veel ruimte dan bouw je er een mooie veranda met een complete keuken aan, maar alleen een barbecue is ook prima. Gezellig muziekje aan en loungen! Of de buren er ook zo blij mee zijn, dat is hun probleem.

Ok, even ademhalen, er is nl ook wat positiefs te melden. Na het bekend worden van het alarmerende klimaatakkoord van de VN afgelopen week werd er nl heel veel gegoogled op wat je als persoon kon doen tegen de klimaatverandering. Dagblad Trouw kwam daarna met 4 pagina’s met tips voor de welwillende burger. Ook dit kan ik hier niet allemaal weergeven, maar dat je als burger iets kunnen doen aan dit probleem is een ding wat zeker is. Klimaatverandering is inderdaad van alle tijden, maar er zijn tegelijkertijd nog nooit zoveel mensen op deze aarde geweest, met alle vervuiling van dien.

Kom op mensen! Een paar vierkante meter kan al het verschil maken. Haal die tegels eruit en gun de zo nodige beestjes wat aarde en groen, want de AARDE heeft beestjes en groen nodig, zodat er ook nog wat overblijft voor uw kinderen en kleinkinderen. Wilt u tips? Vraag